Venus

Gudinnan Venus är den romerska motsvarigheten till grekernas Afrodite och därigenom är hon naturligtvis ännu en av de kärleksgudinnor du presenterats för under de senaste månaderna.
Det är hon som gett har planeten Venus dess namn och gudinnan sades också härska också över sexuailtet, främst den kvinnliga, över skönhet och också markens fruktbarhet.

Venus sades vara mycket vacker och sägnen säger att hon föddes ur havets skum. Från allra första början dyrkades hon främst vid vårens inträde och hon var en gudinna förknippad med naturens alla rika skatter och ymnighet. På samma sätt som många gudinor och gudar har även Venus gått under många namn. Däribland Murcia som betyder den uppmjukande eller den bevekande. Hon har även kallats Libitina och Cloacina. Alla hennes namn har varit förknippade med olika egenskaper och attribut.

Venus gifte sig inte, som man nog annars lätt kan tro, med den vackraste av gudarna. Tvärtom så levde hon istället  i ett äktenskap med den mycket fule Vulcanus som bland annat var smidekonstens gud. De fick tillsammans sonen Amor, även om vi nog inte kan vara helt säkra på vem fadern var då Venus också sägs ha haft en längre kärleksaffär med Mars, krigets gud.

Vi har nått slutet på vår serie om gudinnorna och i nästa del av bloggen kommer du att få lära dig mer om huskurer och gamla recept.