Anis

Om du är som jag och verkligen älskar huskurer och naturlig medicin så får du inte missa min blogg under de närmaste månderna. Vi har just gått igenom några av de mest kända gudinnorna från A till Ö och nu kommer turen till växternas alfabet.

Anis är en krydda som många har i sitt kryddskåp och de flesta känner den nog bäst som brödkrydda. Visste du att anis också har flera medicinska egenskaper? Redan i det gamla Egypten var anis känd för sina fina läkande egenskaper och använd i rätt mängder har den inte några kända skadeverkningar eller biverklningar. Bland annat sägs den kunna användas för att lindra hosta. I flera moderna hostmediciner är den en viktig beståndsdel, inte enbart för den medicinska effektens skull utan också för att smaken av anis trollar bort mycket av den beska smak som annars kan finnas hos mediciner.

Förutom att drickas som te för sina slemlösande och lindrande egenskaper vid hosta och förkylning sägs också anis vara lindrande vid magbesvär av olika slag och örten ska också kunna befrämja matsmältningen.