Ulltistel

Ulltisteln är vår högsta tistel, den kan vid mycket gynsamma växtförhållanden bli upp till tre meter hög, och den är också Skottlands nationalblomma. Det finns en sägen bakom varför den blev nationalblomma för just Skottland och den har en koppling till oss skandinaver. Vid en av nordbonas attacker sägs en viking ha trampat på en tistel i natten medan de smög sig upp för att överumpla skottarna. Han skrek då spontant till vilket fick till påföljd att skottarna varnades och slapp undan.
Även om du inte tidigare kände till namnet på den här växten utan enbart har kategoriserat den under tistlar så är jag säker på att du har sett den fina violetta blomman med de vassa taggarna som växer på åkrar och i diken.

Ulltisteln tycks förr ha varit använd mot bland annat tandvärk och tandsten även om jag inte är helt säker på vilken del av växten som användes eller om det verkligen stämmer. Ulltisteln, i likhet med andra tistlar däribland mariatistel, sägs också vara bra för rening av njurar och lever.
Blomkorgarna kan du äta som kronärtskockor och även stjälkarna är ätliga och goda. Det är också en mycket uppskattad biväxt.

Lagarna och restriktionerna mot naturläkemedel blir allt striktare och hårdare och det är därför inte längre lika lätt att hitta de preparat i vilka ulltistel är en beståndsdel.