Salvia

Jag verkligen älskar doften av den här örten som de flesta av oss har i vårt kryddskåp. Salvia finns att köpa i varje matvarubutik och den har ett flertal medicinska användningsområden. Du kan med fördel odla den själv i kruka och den kan bli upp emot 50 centimeter hög.

Du kan bland annat använda salvia för att motverka svettdoft om du vill undvika att ha kemikalier på din hud eller om du upptäcker en tidig måndagsmorgon före jobbet att du har fått slut på deodorant. Detta för att salvia inte enbart hämmar svettningar utan också har antibakteriella egenskaper. Vid förkylningar med tillhörande halsinfektioner kan du av samma anledning använda den till att gurgla i, likaså om du har problem med infektioner och inflammationer i tandköttet.

Kvinnor i klimakteriet blir ibland hjälpta av att dricka te på salvia då örten innehåller små mängder av ett östrogenliknande ämne. Örten sägs också vara allmänt stärkande för immunförsvaret och ska kunna reglera blodsockret och hålla det på en mer jämn nivå. Vidare kan du använda salvia i din skönhesvård då den innehåller rikliga mängder av både A och D-vitamin vilka är bra för vår hy.

Har du en stressad och upplåst mage kan salvia hjälpa även där då örten är bra för hela matsmältningssystemet och kan lindra alla typer av besvär i mage och tarmar.  Är du stressad eller har allmänt svårt att gå ner i varv är salvian också en god hjälpare. Den lugnar nervsystemet och kan även lindra vid olika typer av kramp.