Persilja

Flera av de medicinalväxter som jag presenterat under de senaste månaderna är lätta att hitta i matvarubitker och flera av dem har du kanske redan hemma i ditt kylskåp elle i ditt skafferi.
En ört som är mycket vanlig i matlagning men som också är exemplarisk som medicinalväxt är persilja. Den här örten, som för övrigt går utmärkt att odla i en liten kruka hemma i fönstret, är mycket rik på bland annat järn och därför bra vid både dåligt blodvärde och annan form av trötthet. Den sägs också kunna lindra besvär med tandkött och motverka inflammationer i munnen.
Du hittar även ett flertal andra vitaminer och mineraler i riklig mängd i de här gröna bladen. Däribland exempelvis zink, kalium, kalcium och magnesium. Tack vare sitt rika innehåll av magnesium ska persiljan även kunna lindra vid så kallade restless legs och därigenom kunna hjälpa oss att somna lättare.

Vid sidan av allt annat som redan nämnts sägs avkok på persilja vara bra vid urinvägsbesvär av olika slag och redan de gamla grekena använde flitigt örten i medicinska syften.  Den är renande för njurarna och också effektiv för lindring vid olika former av menstruella besvär, både vid oregelbundna blödningar och smärta.