Oregano

Den här välbekanta kryddan är god på pizzan och i tomatsoppan men visste du att oregano också har flera goda medicinska egenskaper? Bland annat kan nämnas att den både är antiseptisk och antibakteriell. Den motverkar och bekämpar även svampinfektioner såsom exempelvis fotsvamp.

Även om doften och även smaken skiljer sig åt så tillhör oregano myntafamiljen. Den går även under namnet kungsmynta och örten har sedan mycket långt tillbaka i historien använts som en medicinalväxt. Till Sverige kom den under medeltiden då den flitigt odlades i klosterträdgårdar. Använder du oregano som eterisk olja bör den spädas med en annan basolja då den är väldigt stark och koncentrerad. Risken finns att den annars kan irritera din hud.

Förutom dess antiseptiska egenskaper är oregano också slemlösande och den är full av mineraler och antioxidanter. Är du förkyld kan du med fördel göra te på örten för att lindra symptomen. Även vid olika typer av kramper kan du få god hjälp av oregano och den sägs vara mycket effektiv vid olika typer av matsmältningsbesvär.