Nypon

När min älskade tax drabbades av problem med diskbråck och fick svår smärta i ryggen rekommendrades jag att prova att ge honom nyponpulver i kombination med massage och naprapatbehandling. Jag var nog lite skeptisk från start men det här lilla antiinflammatoriska bäret tycktes göra underverk med hans rygg för han fick flera år till då han var så gott som smärtfri innan han tvingades gå hem till hundhimlen. Nypon sägs vara effektiva vid all form av ledsmärta och artros, såväl för människor som för hundar och andra djur.

Förutom deras antiinflammatoriska ämnen är nypon rika på karoten och det är därför bra att äta pulvret under våren för att ha ett bättre skydd mot sommarens sol. Just i år har vi kanske inte sett mycket av just den solen men nästa år hoppas vi på mer värme så se till att ha nyponpulver hemma.
Bären är också fulla med antioxidanter, järn, A-vitamin och B2 och kan därför vara stärkande för både hår, hud och naglar, boosta vårt immunförsvar och med fördel drickas eller strös torkade på maten av kvinnor som fortfarande menstruerar och därigenom riskerar lågt järnvärde.

Nyponpulver säljs i så gott som varje hälsokostbutik och du behöver inte ta mer än en tesked om dagen för önskad effekt. Tar du nyponpulver mot ledvärk eller annan form av smärta får du räkna med att det kan ta ett par veckor för effekten att infinna sig. Har du inte blivit hjälpt inom fyra veckor är sannolikt inte nypon den medicin du behöver. Du kan då överväga att prova något annat och kanske istället börja medicinera med ingefära.
Självklart är inte nypon en ersättning för utan snarare ett komplement till modern, västerländsk medicin. Har du långvariga eller kraftiga smärtor bör du också säka en läkare.