Maskros

Att man kan göra vin på maskrosor visste du kanske, men visste du också att maskrosen är känd och uppskattad för sina breda helande egenskaper och för sina många användningsområden som läkeväxt?

Många kallar den här vackra gula blomman för ogräs. I min värld finns inga ogräs. Snarare blir jag lika glad varje vår när de tittar fram med sin varma, glada, gula färg. Om människor visste hur användbar maskrosen är kanske de skulle börja se på växten med andra ögon.
Dels är maskrosen mycket renanade för kroppen och den sägs kunna lindra vid exempelvis besvär i levern. Självklart är den därför även nyttig under perioder av fasta. Den är också urindrivande och vätskedrivande och en god hjälp vid olika typer av urinvägsproblem och vid svällda fötter och ben.  Vidare är den lämplig vid förstoppning då den är milt laxerande.
Också vid högt blodtryck kan du ha nytta av maskrosens blodtryckssänkande effekter. Har du besvär med vårtor kan du med fördel gnida in dessa med den vita saften från maskrosen.

Sedan mycket långt tillbaka i historien har maskrosens varit vanligt förekommande i de örtkunnigas medikament och de gamla grekerna använde den som ett botemedel mot i stort sett allt. Även i Egypten och i Romarriket har maskrosen varit mycket vanligt förekommande. Medicinskt är det främst rötterna du vill använda dig av men du kan med fördel blanda i lite av de gula blommorna i dina tinkturer. Bladen kan du äta i sallader och är de lite för beska, vilket de blir när de fått växa sig stora, kan du först koka dem så försvinner en del av beskan. Förutom för medicinskt bruk har de rostade rötterna även använts som ett substitut för kaffe.

Inom folktron trodde man att maskrosen kunde skydda mot troll och oknytt och man hängde den därför i stugorna. Fortfarande kallas blomman för en önskeblomma då man, när man blåser av dess vita frön, får önska sig något. Fröna tar då med sig din önskan sägs det och levererar den till högre makter.

Innan du nästa gång kallar maskrosen för ett ogräs kanske du ska läsa den här texten en gång till och tacka hene för allt det hon kan hjälpa dig med.