Lavendel

Ingen doft tar mig ut på en inre resa genom Europas trädgårdar på samma sätt som doften av blommande lavendel. Kanske ser den lite oansenlig ut men det kompenserar den stort med sin underbara doft. En doft som kan lyfta atmosfären i ett helt hem, både inne och ute. Förr ströddes lavendel på golven i stugorna för att bli av med den dåliga lukt som så ofta uppstod i trångboddheten och i brist på möjlighet att hålla smutsen ifrån sig. Löss sades också sky den och försvinna på grund av dess starka doft.
Rekommenderat är att sy små påsar och fylla dem med lavendel. Dessa kan du sedan lägga i garderoben för att hålla mal och löss borta och låta väldoften sprida sig bland dina kläder. Du kan också lägga en lavendelpåse bredvid dig när du ska sova för att främja en god natts sömn.

Lavendel är, i likhet med flera av de andra växter jag presenterat här i bloggen, en gammal kulturväxt som dels använts medicinskt men som också varit omgärdad av skrock och folktro. Den har flitigt använts i magiskt arbete. Det sades bland annat att lavendel inte enbart avlägsnade obehagliga dofter från ett hus, ströddes den på golvet skulle man också hålla osämjan borta från hemmet.
Örten sades också hjälpa när en ung kvinna ville fånga en mans hjärta. Om hon gned in ett brev i lavendel skulle han förälska sig i henne och bli hennes.
Ville man se skogens alla feer och knytt skulle man bära lavendel på kroppen och bege sig ut i naturen på midsommaraftonen. Likväl bar man också buketter av lavendel på sina kläder för att skydda sig mot pest och andra farsoter.

Är du inte rädd för pesten och har du ingen mans hjärta vilket du vill vinna så sägs lavendel även ha medicinska och läkande egenskaper. Efter en stressig dag på jobbet när du behöver hjälp att gå ner i varv kan du tillsätta lavendel i badvattnet. Oljorna i de lila blommorna är avslappnande för både kroppens muskler och för vår själ. Kombinera gärna badet med att dricka en kopp te gjort på torkade lavendelblommor.
Även i ansiktsvatten kan blommorna användas och du kan med fördel badda ditt ansikte med dem om du har problem med acne eller en allmänt känslig hy.