Kamomill

Har du svårt att komma till ro och somna på kvällarna så är du långt ifrån ensam om ditt besvärande problem. Bland människor mellan 45 och 64 år lider ungefär hälften av lättare eller svårare problem med sömnen. Nästan en av tio har så svåra besvär att det avsevärt påverkar deras livskvalitet. Det kan vara många olika orsaker till det och vi kan göra mycket på egen hand för att lindra besvären och somna lättare. Att ha regelbundna sovtider, inte dricka kaffe för sent, motionera dagligen och inte äta för mycket på kvällen är några av de metoder som kan lindra.

Om det inte blir bättre genom att du lägger om dina vanor och rutiner kan kamomill vara till hjälp. Att dricka en kopp kamomillte innan du går till sängs kan lugna sinnet och hjälpa dig att somna lättare. Har du allvarliga besvär som inte går över ska du givetvis också söka läkarvård.

Kamomill är inte enbart  bra för den som vill sova bättre. Örten är också antiseptisk och antiinflammatorisk och den är även kramplösande. Den är därför bra att dricka vid alla typer av magbesär och även vid menstruationssmärtor. Du kan också använda kallt kamomillte för att badda ansiktet om du har problem med acne likväl som vid sårvård, skavsår och böjveckseksem hos små barn.

Det finns forskning som pekar på att kamomillte också ska kunna lindra halsbränna under graviditeten men som med alt annat ska du inte överdriva intaget om du är gravid.

Har du inte själv möjlighet att plocka kamomill finns den att köpa i färdiga tepåsar på så gott som varje butik.