Johannesört

Naturens egen tröstare vid hjärtesorg och nedstämdhet är johannesörten. Genom historien har den setts som en växt med flertalet magiska egenskaper och man har sedan långt tillbaka använt den för att beskydda sitt hus och sitt hem. Man använde den också för att skydda korna och band den då i kvastar tillsammans med andra örter som sedan hängdes upp i ladugården. Inom den äldre kristna kyrkan användes den i form utav rökelse för att driva bort de onda andar man trodde kunde hemsöka en plats eller en människa. Den kan hittas i flera gamla trolldomsböcker men också i äldre böcker om läkekonst och ska bland annat ha använts mot inälvparasiter.

Vill du plocka johannesört som en stärkande ört mot nedstämdhet är det viktigt att du plockar den äkta johannesörten då den växt som är mycket lik den inte alls har samma medicinska egenskaper. Du känner lätt igen den genom att du om du krossar kronbladen blir röd om fingertopparna av saften i blomman.

Johannesört har ibland kallats för mirakelörten då den har ett flertal goda medicinska egenskaper. I Kina har den använts i mer än 4000 år medan vi här i Europa har använt den ungefär hälften så länge. Förutom att den lugnar själen och hjälper oss att lätta effekterna av lindrig depression är växten också antiinflammatorisk, antiseptisk och sårläkande. Den är också effektiv vid brännskador och kan stilla värk och lindra blåmärken. Självklart ska du ändå besöka en läkare om du har allvarligare problem.
Bland den nordamerikanska ursprungsbefolkningen har växten använts i lugnande syfte vid stress och ångest och örten har en allmänt stärkande och balanserande verkan på det centrala nervsystemet.