Gurkmeja

Inte bara är indisk matlagning färgstark och väldigt god, flera av de kryddor som används har också fina hälsofrämjande egenskaper. Gurkmejan är inget undantag.

Inom ayurvedisk medicin har kryddan sedan årtusenden tillbaka använts både för att lindra smärta i lederna samt främja matsmältningen och den har ofta använts vid olika former av detox-kurer. Den sägs också vara lindrande vid förkylningar och kunna bota eller åtminstone lindra illamående. Studier från universitet i Maryland pekar även på att gurkmeja ska kunna skydda mot hjärtsjukdomar och likaså storkes om den tas i förbyggande syfte.

Gurkmeja innehåller stora mängder av antioxidanter, det vill säga ämnen som boostar immunförsvaret och därigenom både skyddar oss mot sjukdomar och hjälper oss att snabare tillfriskna. Att därför dricka te med gurkmeja under vinterhalvåret är att varmt rekommendera. Oavsett hur du tar den, i te, i smoothie eller som den är så rekommenderas ungefär en matsked om dagen för bästa hälsofrämjande effekt. Det är svårt att ta för mycket av gurkmeja då kryddan är väldigt mild och till skillnad från de flesta andra örter avtar inte dess effekt när den hettas upp.

Är du gravid eller ammar ska du undvika att äta gurkmeja, åtminstoen i större mängder, likaså om du står på blodförtunnande medel.