Humle

Mest känd är den här växtens kottar som en av de viktigaste ingredienserna i öl men humle har också många goda naturmedicinska egenskaper. Inte minst för att den att den hjälper oss att sova gott på nätterna.

Redan i antiken användes humle som en medicinalväxt då den är mycket lugnande, både mentalt och fysiskt. Humle är, men helt utan narkotisk verkan, en del i cannabisfamiljen därav också dess lugnande effekter.
Även idag används humle inom naturmedicin, inte bara för det lugn den hjälper oss att uppnå utan också för att kontrollera nervsystemet och matsmältningen. Örten säga också stimulera våra smaklökar och öka vår aptit.

Humle kan lindra smärta om den appliceras externt i form utav ett salvplåster eller en olja och den sägs även vara antiinlammatorisk.
Då örten innehåller östrogen kan den även vara en god lindring för kvinnor som lider av olika typer av klimakteriebesvär såsom vallningar, humörsvängningar och, som jag tidigare nämnt, även sömnproblem. Är du gravid ska du dock helst undvika att använda dig av humle då det finns en liten risk att växten kan framkalla spontana aborter, det vill säga missfall. Likaså bör du undvika humle om du ammar.

Självklart ska du söka professionell vård om du upplever allvarliga problem med din sömn, din matsmältning eller med något annat. Naturmedicinen är enbart ett komplement, inte hela lösningen.