Dill

Inte är dill bara gott i gräddfilen och i inläggningar, den har också flera naturmedicinska egenskaper. Bland annat  sägs den vara mycket bra för matsmältningen och kan också hjälpa dig som lider av dålig aptit. Ända sedan antikens dagar har dillen använts mot halsbränna, sura uppstötningar och diarréer. Örten har också använts för att bota hicka och lindra kolik och den sägs också ha lugnande egenskaper och kan därigenom hjälpa dig att sova bättre om du dricker ett avkok av den på kvällen innan du lägger dig.

Som om det inte skulle räcka innehåller dillen även massor av nyttiga vitaminer. I den här gröna örten hittar du både folsyra, A- och C-vitamin och också vitamnin B11. Även järn, kalcium, magnesium, zink och kalium hittas här i rika mängder.  Alla dillens goda egenskaper gör att den en gång i tiden ansågs så värdefull att den, tillsammans med mynta och kummin, användes som betalningsmedel när skatten skulle betalas.

Vill du använda dill som läkeväxt är det främst fröna du har nytta av. Dessa innehåller mer av de aktivt verksamma ämnena än resten av växten. Självklart kan du ändå använda dig av de andra delarna och också stjälken är ätlig.
Du kan med fördel odla dill på egen hand, i kruka eller på frijord och den växer i hela Sverige. Var dock noga med att ge den en fet och fuktig jord att växa i om du vill att den ska må bra.

Folktro är något jag tycker är mycket intressant och det är lite kul att i sammanhanget nämna att man förr i tiden trodde att dill kunde skydda mot troll och häxor.