Enbuske

Enen är en gammal beprövad krydd- och medicinalväxt och beroende på vad du har tänkt använda den till kan du dra nytta av både bären och barren.

Gör du en olja på bären kan den användas som urindrivande medel, den är med andra ord effektiv vid bland annat urinvägsinfektioner. En kan också motverka gasbildning och lindra luftrörsbesvär. Oljan sägs vid sidan av det vara kramplösande och renande för  njurarna.

Du kan även koka te på bären. Du tar då ungefär en matsked krossade bär till en halv liter vatten, sjuder upp vätskan och låter dra i ungefär tio till femton minuter. Teet fungerar utmärkt som hostdämpande medel vid förkylning.

Ovanpå alla andra goda egenskaper som enen bestitter så är den också antiseptisk, det vill säga bakteriedödande. Har någon hemma varit sjuk går det utmärkt att göra rökelse av barren och röka hemmet med.
Utvärtes är enen värmande för huden och passar därför bra i massageoljor. Att badda huden med kallt enbärsavkok och använda det som ansiktsvatten kan också hjälpa vid oren problemhy.

Vill du plocka enbär och använda till te eller till och med koka egen enbärsdricka, något jag minns att var vanligt i byn där jag växte upp som barn, så är det de mogna bären du ska använda dig av. Bären mognar på tredje året och är då svarta till färgen. Enen är mycket vanlig i hela Sverige så du kommer inte att ha några problem att hitta den. Se bara till att ta på dig ordentliga handskar då barren är väldigt stickiga och vassa.