Örtaskola, Anis

Under en tid framåt kommer jag ibland att berätta för er om ett av de mest spännande ämnen jag vet, läkeörter. Jag väljer att försöka fokusera på de örter som är lättillgängliga för oss, antingen genom att de finns att köpa som kryddor på så gott som vilken butik som helst eller för att de finns i naturen nära dig. För att göra det lite lättare för mig själv att minnas vilka örter jag skrivit om så försöker jag att skriva dem i alfabetisk ordning.

Anis är nog mest känd som brödkrydda men visste du att du också kan använda den om du har problem med luftvägar, hosta och andning? Givetvis kan den därför vara bra vid både förkylningar och astma. Även magen mår bra av anis då den lindrar gasbildningar och lugnar en stressad mage. Den hjälper också till vid matsmältningen och sägs kunna hjälpa dig att få tillbaka din aptit om du har svårt att äta. Enklast använder du den som ett te. Teet smakar lite som lakrits och blir riktigt gott om du sötar det med honung.


Det här är en av våra äldsta medicinalväxter och i den gamla folktron sägs anis kunna skydda mot och bryta förtrollning och lindra mardrömmar.

Om du vill göra te på anis så stöter du en till två teskedar frö i en mortel. Koka sedan upp en mugg med vatten och slå det kokande vattnet över örterna. Låt dra i ungefär femton minuter, sila det sedan och drick det varmt.