Lavendel

Idag har jag sått fröer. Det blev lite senare i år än vad det brukar bli men jag tror att det blir bra och att de växer snabbt i den plötsliga sommarvärmen. Dels satte jag blandade blomsterfröer som fjärilar och honungsbin tycker om. Vi ska vara snälla mot våra flygande vänner. Jag satte också lavendel och tulsi och broccoli. Mina mandarinträd börjar växa upp så jag passade på att plantera om även dem.

Lavendel är en underbar växt med en helt fantastisk doft. Jag levde under några år i Skottland och varje människa med trädgård planterade lavendel och doften spred sig härligt på somrarna. Likväl som fjärilar älskar lavendel så är de illa omtyckta av mygg. Om du planterar den nära den plats där du vill sitta i sena sommarkvällar så håller sig myggorna på avstånd.

Visste du att den här blomman kan hjälpa dig att sova bättre på nätterna? Du kan gärna sy små söta påsar och fylla dem med lavendelblommor och sedan lägga dem i örngottet till din huvudkudde så kommer du lättare till ro på kvällarna. Vill du att din garderob ska dofta gott så kan du även hänga dina påsar där.

Du kan också äta och dricka lavendel. Om du vill använda örten i matlagning eller i te så är det bäst att skörda den när blommorna slagit ut ordenligt och är just på gränsen till överblommade. Då är det som mest eterisk olja i dem.
Har du en orolig mage kan du med fördel strö lavendelblommor över din youghurt eller gröt vid frukosten. De sägs lindra och lena vid magproblem. Du kan även göra te på dem eller tugga på några blad.

Vill du ha fler tips på hur du med naturens hjälp och dess magiska örter kan må bättre så ring mig gärna.
Är du sjuk behöver du naturligtvis uppsöka en professionell läkare men handlar det enbart om att stärka din hälsa och må bättre så finns jag gärna här för dig.