Vi är inne i juni månad och solen har äntligen kommit tillbaka till oss och det gör sannolikt de flesta av oss gladare.
Juni kallas sedan gammalt för sommarmånad och nu blir dagarna längre och längre fram till sommarsolståndet som i år infaller den 21:a.
Nu står björken i full grönska och jag tänkte därför berätta lite om detta träd och hur man sett på det inom folktro, medicin och magi.
Träddyrkan har existerat sedan människans begynnelse och förekommer än idag i flera religioner och andliga inriktningar. Björken är inget undantag från det, tvärtom har den sedan långt tillbaka varit ett speciellt träd för oss i norr och symboliserar för oss moderskap och fruktbarhet. Faktum är att den har haft en så stor plats i vårt medvetande och i vår symboliska värld att till och med en av de magiska runorna är uppkallad efter den, Bjarka.
Björken är inte bara ett mytologiskt omspunnet träd utan har också varit till god hjälp för människan genom historien. Ännu använder vi den till möbelvirke och för att tillverka bland annat spånskivor. Förr användes den också till bland annat foder för djuren, taktäckning och näverarbete.
Medicinskt sägs den vara bra för många olika saker. Om du tappar den på sav tidigt på våren ska detta, om du dricker den regelbundet, kunna förebygga pollenallergi. Kom bara ihåg att inte tappa allt för mycket sav från samma träd och att också be markägaren om lov innan du gör det. Glöm heller inte att täppa till hålet sedan så att inte björken förblöder.
Björkens blad är väldigt rika på c-vitamin och är det är bra att göra ett uppiggande te på dem om du lider av vårtrötthet. De sägs också kunna lindra urinvägsinfektioner, vara virushämmande och lindra andra infektioner av flera olika slag. Givetvis så kan du också plocka dem direkt från trädet och äta dem men bäst är att använda bladen när de precis slagit ut och fortfarande ser ut som små musöron.
Björkens fornsvenska namn är biork vilket betyder glänsande och ljus. I den gamla folktro som växte fram med kristendomen trodde man att häxorna tillverkade sina kvastar av björk som de sedan red på till Blåkulla. Därav påskkärringarnas björkkvastar.