Om bara några dagar, den första augusti, står vi inför ännu en av wiccas åtta sabatter, Lughnasadh. Det här är en keltisk skördehögtid och kallas även Lammas som kommer från “Loaf-mass” det vill säga brödmässa.
Högtiden firades bland kelterna för att ära guden Lugh som var en hjältegud vilken också styrde över elden och hade en stark koppling till solen.
Vid Lammas skördas den första säden och vill du fira den här dagen så rekommenderar jag dig att baka ett bröd på flera olika sädesslag för att sedan gå ut och offra det i naturen. På så sätt tackar du naturandarna för att du får äta dig mätt och leva i trygghet. En annan gammal tradition är att baka en limpa bröd, dela den i fyra bitar och lägga en bit i varje väderstreck inne i ditt hus. På så sätt sägs du dels ha tackat för det du får skörda men också försäkrat dig om att skörden slår väl under hösten och att du får tillräckligt att äta över vintern som ligger framför dig. Idag när vi inte längre lever i ett bondesamhälle kanske skörden för dig betyder något annat. Du kan se skörden i ditt liv som det goda resultratet i allt det du lagt ner arbete på.
Historiskt sett var det här en festdag i det gamla keltiska samhället. Nu samlades man och lade alla oförrätter bakom sig, även om det bara var för en dag. Man stred helt enkelt inte på Lammas, istället skapade man nya handelskontrakt mellan byarna och städerna. Kanske vill också du ha en fest den första augusti, även om din fest inte handlar om att knyta ett handelsavtal. Du kan baka ett bröd med flera olika sädesslag, samla de människor du tycker om och göra upp gemensamma planer för hösten som ligger framför oss. Om ni äter frukt så vill du kanske spara kärnorna och plantera dem till våren.
Förr ingick man också proväktenskap på den här dagen. Dessa varade alltid i ett år och en dag och om någon i paret inte var nöjd så bröt man utan dramatik upp året därpå. Det här är med andra ord även en bra dag för att ingå partnerskap och förlovningar.
Dansa, sjung och fira att du nu får skörda det du sått!
De rökelser som associeras med högtiden är främst sandelträ, ros och aloe. Vill du pynta ditt altare gör du det lämpligast med olika sädesslag, solrosor och ljung. Kanske vill du även lägga dit björnbär och druvor och smycka det i jordiga färger som grön, brun, orange och gul.