Vem var Buddha?

Den man som var föregångaren och skaparen av mindfulness och en stor del av den meditation vi känner idag var Buddha. Naturligtvis är också Buddha den man som hela den religion vi kallar buddhism skapades kring, ändå var Buddha ingen gud utan en helt vanlig människa.

Buddha var, innan han blev en vis man, en prins vid namn Siddharta Gautama. Siddharta levde som en fursteson 400 år före kristus i norra Indien på gränsen till Nepal. Han var från början hindu och i sin roll som prins levde han i stor lyx och överflöd. Redan då Siddharta var barn blev hans far av en siare varnad för att någonsin låta honom lämna tempelområdet eftersom det skulle väcka hans lust att lära sig mer om världen utanför och han skulle komma att lämna det materiella livet.

En dag hade Siddharta ett andligt uppvaknande under en färd utanför templet och han började känna att flärden han levde i var innehållslös och tom. Han beslutade sig för att gå ut i världen och söka den verkliga sanningen. Siddharta lämnade en kvinna och ett barn bakom sig i templet och begav sig iväg för att studera yoga och gå djupare in i de vediska, hinduiska, skrifterna. Inget av det här gjorde honom nöjd och hans hunger efter kunskap fanns kvar inom honom lika intensivt som förut.

Det tog åratal av meditation och studier och Siddharata levde mycket asketiskt men berättelserna säger att han en dag under ett fikonträd fick upplysningens gåva och sålunda blev en buddha. Han var då 35 år gammal. Buddha är egentligen inte ett namn som många tror, det är en titel som betyder just upplyst eller den som vaknat upp och förstått tillvarons sanna natur. Inom buddhismen anses Siddharta vara den främsta och högsta av alla buddhorna och efter sin upplysning fick han också ta Buddha som ett namn och en titel.
En av de viktiga insikter han fann var att vägen till lycka är att låta alla de jordiska begären dö för att därigenom bli en ny och fri varelse. Om man vill bryta det eviga kretsloppet av återfödelse och slippa födas in i lidandet på jorden igen måste man först bli fri från allt vad man kan tänkas begära i sitt mänskliga liv. Han insåg också att det fanns en gyllene medelväg, att människan vare sig behövde vara en fattig asket eller leva i lyx.
Efter att ha nått sin upplysning gav han sig ut för att undervisa folket och den tidiga buddhismen var född.