Spådomsskola del 3, runor

Att sammanfatta det divinationsverktyg som tillhör mina absoluta favoriter i ett kort blogginlägg kommer att bli svårt, på gränsen till omöjligt, men jag ska göra ett försök.

Hör du till de människor som tror att runorna bara är en samling skriftbokstäver från viktingatiden och att de egentligen inte har något värde alls för oss idag, förutom historiskt, så har du fel på alla sätt. För det första är det inte EN samling bokstäver, det finns ett antal Futharker (runalfabet). De är heller inte något som försvann med vikingarna. Jag har hört att man funnit runtecken ristade så sent som på 1700-talet i en gammal drängstuga.
Och det viktigaste av allt… De är så mycket mer än bara bokstäver.

Jag inser att jag skulle kunna skriva en hel bok om runorna och deras användningsområden men lite kort vill jag idag berätta om hur de kan användas, både i vägledning men även som talismaner och som sigill. I vägledning har man under århundraden vänt sig till runorna för att ställa de frågor som alltid varit viktiga för oss människor, kärlek och överlevnad. Man tros också ha använt dem för att fördriva fienden likväl som för att få många barn på gården.

Precis som varje runa har ett ljudvärde och representerar en bokstav så besitter den också en symbolik. Bjarka kan vi ta som exempel. Bjarka uttalas B men är också björkens runa. I egenskap av björkrunan symboliserar hon kvinnlighet och befruktning, barnalstrande. Hon skulle kanske ha kunnat ristas in bredvid platsen där de nygifta sov för att skänka dem många barn och ett gott samliv.
En annan runa är fehu som uttalas F. Det här är färunan, det vill säga kornas och kreaturens runa. Förr betydde många friska djur rikedom och den är därför en runa för materiellt välstånd och fyllda behov.

Vill du lära dig mer så fortsätt följa min blogg. Jag kanske lägger upp fler texter om runorna i framtiden.
Om inte annat så är du alltid välkommen att ringa mig så lovar jag att berätta mer.