Sekhmet

Sekhmet, dotter till solguden Ra och hustru till skaparguden Ptah, är en egyptisk gudinna. Hennes namn betyder ”Den mäktiga” eller ”Kraftfull” och som namnet antyder besitter hon en mycket stor styrka. Namnet kan även betyda ”Makt” som ju även det har en likartad betydelse.

Sekhmet var en av de mycket viktiga gudinnorna i den egyptiska mytologin och när vi ser henne avbildas möter vi henne med ett lejonhuvud på vilket hon bär en solskiva.
Det sägs att kärt barn har många namn och Sekhmet har kallats både ”Lady of slaughter” och ”Mistress of dread”. Hon sades ha förmågan att kunna andas eld på samma sätt som drakar och var givetvis en mycket bra gudinna att ha som följeslagare i striden.

Utgår vi från västerlandets något begränsade sätt att se på livet kan Sekhmet tyckas något paradoxal. På samma sätt som hon kan tillfoga skada är hon också den som kan hjälpa oss att läka. Hon är både krigets och läkekonstens gudinna och hon är beskyddarinna över faraonerna.
Om du har följt med i min serie om gudinnor har du alldeles säkert upptäckt att det här är något som var vanligt förekommande bland historiens gudinnor, den som tog liv var också ofta den som gav liv och den som gjorde fienden sjuk och svag var också den som helade krigaren.
Tack vare Sekhmets dubbla egenskaper och förmågor är hon lämplig att åkalla både när du vill bekämpa dina fiender och när du vill arbeta med healing av det mer kraftfulla slaget. Kom här ihåg att en strid inte alltid utkämpas mot en människa. En fiende kan också vara en dålig vana, en egenskap du försöker komma till rätta med eller ett problem i livet av något slag.