Örtaskolan Dill

Jag tycker att det är väldigt spännande att så mycket av det vi har hemma i vårt kylskåp eller på kryddhyllan också är så hälsosamt för oss och till och med kan användas som medicin om vi bara vet hur. Dill är inget undantag.

Dillen är väldigt gammal som medicinalväxt och har använts både vid problem med magen och vid halsbränna. De flesta vanliga besvär vid magkatarr och även diareer sägs kunna lindras av dill. Det bästa är då att göra ett avkok på dillen och dricka det ljummet.
Att tugga på fröna ska också kunna ge en bättre andedräkt.

Förutom att hjälpa oss att lindra de åkommpor som redan drabbat oss så är dillen också full av olika vitaminer som stärker vårt immunförsvar och därigenom hjälper oss att motverka sjukdom. 100 gram dill täcker långt över det dagliga behovet av vitamin A och C och innehåller dessutom stora mänger B11 och folsyra. Också järn och många andra olika mineraler finns i rika mängder i dillen.

Vid sidan om att vara lugnanade för magen så sägs dill också ha en allmänt lugnande inverkan på oss och den har använts på många sätt långt bak i historien. Man har hittat dillkvistar i gravar som är närmare 2500 år gamla.