Örtaskola, blåbär

Jag fortsätter att berätta om de växter, i det här fallet bär, som du har hemma i skåpen och om hur de bäst kan hjälpa dig att må så bra om möjligt.

Blåbär är en av de starkaste antioxidanter vi har i Sveriges natur och de har en förmåga att sakta ner vårt åldrande och stärka vårt immunförsvar. Vid sidan av det så är blåbär också fantastiskt bra för att avhjälpa diareér och en god blåbärssoppa är en perfekt dryck om du drabbas av vinterkräksjukan. För att de ska fungera mot en lös mage måste dock bären ha varit torkade, annars kan de ha en motsatt effekt och istället användas vid förstoppning. Också vid andra problem med matsmältningen kan blåbär hjälpa till.

Inte bara bären kan användas utan du kan också under försommaren plocka bladen för att göra te på dem. Torkade blad kan du förvara i en mörk burk hela vintern och även de är bra att dricka när du har en orolig mage.
2 teskedar torkade blad till en mugg vatten blir ett gott te. Var dock alltid noga med att inte koka örter då mycket av vitaminerna försvinner på det sättet.

Inte bara antioxidanter finns i blåbär. De är också rika på fibrer och på vitamin C och E. K-vitamin och flera andra vitaminer hittar du också här liksom mangan.

Enligt viss forskning ska blåbär kunna sänka blodrycket om de äts regelbundet och de ska även kunna ha en bra effekt på minnet. Lägg en liten näve i din frukostgröt på morgnarna och njut av att äta något nyttigt som också smakar så bra i munnen! Visst är det fint när vi kan kombinera något så gott med något så nyttigt i ett litet bär!