Meditation del 1

Jag har genom åren undervisat en del i meditation och vill gärna dela med mig av lite av det jag lärt ut till andra och kanske räta ut lite frågetecken och fördomar som människor bär på. Här kommer därför del ett i min lilla meditationsskola.

Jag har hört mer än en människa säga:
– Nej, meditation är inte för mig. Jag kan inte sitta stilla och göra ingenting!

Vet du vad? Jag ska berätta något viktigt för dig. Du behöver inte sitta stilla! Du behöver inte använda ett mantra. Du behöver bara vara närvarande.
Meditation är inte bara att göra ingenting. Du kan meditera på så många olika sätt. För en del är den fria dansen en bra meditationsform, för andra kan det vara konst, en tredje kanske finner promenader vara det enklaste sättet att meditera. Meditation handlar om närvaro, om att släppa tankarna och låta dem sväva iväg utan att lägga något fokus på dem. Det är att vara i nuet utan att försöka förändra någonting i oss eller runt omkring oss.

Självklart är det bra om du kan hitta ett sätt att också vara stilla och meditera, om du kan lära dig att bara fokusera på din andning eller på ett mantra. Vad jag försöker säga är att det inte är nödvändigt. Om du kan förlora dig själv för en stund så vinner du dig själv. Om du kan ge dig hän i en dans och därigenom släppa taget om dina tankar och om kontrollen så har du vunnit en del av din egen lycka.

Jag återkommer en annan dag med ännu en blogg om meditation.