Bysen

Ett naturväsen som hör hemma på Gotland är bysen. Han är ett litet väsen du möter i skogen där han ställer till med otyg för skogsarbetarna och, i likhet med skogsrået, leder människor vilse när de är ute och promenerar eller plockar bär och svamp. Oftast är det svårt att upptäcka honom då han har förmågan att förvandla sig till en grå sten eller sen gammal stubbe. Skulle du ändå ha turen att få se honom som han verkligen ser ut så framträder han som en liten grå gubbe, en gubbe som kan ställa till med allt möjligt för dig om du inte är försiktig. Ofta ses han också iklädd en röd mössa.

Det sägs att det är möjligt att skydda sig från att bli upptäckt av bysen genom att innan man går ut vända sina kläder ut och in. Så länge han inte har fått syn på dig så går du säker i skogen. Om han däremot upptäcker dig så leker han med din syn så att du aldrig hittar ut igen eller åtminstone blir kvar i skogen mycket länge.

Om ett lass med timmer välte förr i tiden så visste man att bysen varit framme. Han var skogens väktare och naturens bevarare och ville man ha tur med sig där ute fick man se till att hålla sig väl med honom och behandla skogen med respekt.

Enligt vissa berättelser är bysen en avliden människa som dömts till evig existens i skogen för att han under sin levnad flyttat på de pinnar som märkte ut markgränsen mellan sin skog och grannens. Om man har turen att upptäcka honom och vill hjälpa honom att avsluta sitt osaliga jordeliv kan man smyga efter honom och placera de pinnar rätt som utmärker gränsen mellan markerna. I annat fall får han för evigt vandra runt i markerna med sin yxa.