Bolmört

Vid sidan om alruna som jag tidigare skrivit om så är även bolmörten en av våra mest kända trolldomsväxter.
Växten är mycket giftig men odlades under medeltiden i gamla klosterträdgårdar. Man använde främst bladen, bland annat för att hjälpa vid sömnproblem och vid psykisk sjukdom. Bolmörten var också känd som en magisk växt som användes av häxor i forna tider. I detta sammanhang använde man bladen främst i kärleksmagi. Jag avrekommenderar starkt att du själv provar att använda dig av den här växten men som kuriosa kan det vara intressant att lära sig lite om bolmörten. Jag har själv odlat den i min lilla häxörtagård som en kulturminnesväxt men naturligtvis utan att någonsin använda mig av den.

För länge, länge sedan sades häxor använda sig av flygsalvor. Dessa var ett hopkok på diverse örter, däribland bolmört, vilka blandades med animaliskt fett och smordes in, främst på insidan av låren och andra ställen på kroppen där huden är tunn. Flygsalvan skulle ge en hallucinogen resa som påstods hjälpa häxan att bland annat uppnå en djupare visdom. Det var ett långvarigt rus som varade i många timmar och gav kvinnorna en upplevelse av att flyga, därav namnet.

Bolmörten är så giftig att den vid ett flertal tillfällen använts vid giftmord och , trots att man också använde den för att lindra tandvärk, så är ångorna så starka att de användes för att söva hönor av tjuvar som var ute på hönsjakt.

Bolmörtens latinska namn är Hyoscyamus niger.