Bellona, krigets gudinna

Om du utkämpar en strid i ditt liv som du känner att du kan behöva hjälp att vinna så är det kanske den romerska gudinnan Bellona du vill åkalla. Bellona var bland romarna stridens gudinna och med henne på din sida är inte kampen bara lättare att utkämpa, kanske ökar det också dina chanser till seger.

Det sägs att Bellona var syster till krigsguden Mars och oftast uppträder de också tillsammans. Sällan hör vi om henne ensam.
När Bellona dyker upp i striden gör hon det ofta i en vagn dragen av fyra hästar. På sitt huvud bär hon en segerhjälm och i handen har hon ett svärd, en sköld, en fackla eller ett spjut. Hon har rykte om sig att vara okuvlig i strid och hennes begär efter blod och seger är stor.

Åkalla henne när du inte blir rättvist behandlad eller när du vill vara säker på att få det du kämpar för. Romarna firade vanligtvis en fest till hennes ära den tredje juni. Kanske är det därför den dag på året då det är dags för oss att ta upp striden emot sådant i våra liv som tidigare hållit oss tillbaka. En strid är inte alltid något vi utkämpar mot människor. Det kan lika gärna handla om den inre kampen mot cigaretter eller andra vanor som inte är hälsosamma för oss och som är svåra att övervinna.