Belladonna

Jag har tidigare berättat om ett par av de växter som historiskt ansetts magiska och som hör hemma i varje häxas trädgård. En annan av dessa är belladonna. på latin Atropa belladonna. Namnet betyder vacker kvinna och växten ingick i de gamla recepten på flygsalvor som häxorna påstods använda när de flög till blåkulla.

I Marockansk läkekonst används belladonna bland annat som ett afrodisiakum och man tror också att den kan stärka minnet. Växten sägs kunna ge skönhet och väcka kärlek och passion. Den har också genom historien rökts för att lindra halsbränna och även astma. Tillsammans med spikklubba och bolmört tillhör den nattskatteväxterna och är nära släkt med potatisen.

Det är viktigt att veta att hela växten är mycket giftig och den bör inte under några omständigheter förtäras. Om du odlar den så är det enbart som kuriosaväxt och inte för att på något sätt använda dig av den. Belladonna är en mycket psykoaktiv växt och kan framkalla syner men också akuta och allvarliga förgiftningssymptom.