Älgört

En av mina absoluta favoitblommor så här års är älgörten. Inte bara doftar den underbart, den är också en mycket bra medicinalväxt.

Du måste ha sett dem, de vita blommorna som växer i varje dike just nu. Har du inte sett dem så har du åtminstone känt den nästan honungslika söta doften av dem.

Jag plockar den här örten varje sommar för att använda den istället för huvudvärkstabletter under året som ligger framför. Den lindrar inte bara huvudvärk utan också andra inflammationer i kroppen och den är också god att smaksätta annat örtte med då den ger en lätt mandelaktig smak. Ölgörten innehåller salicylsyra, naturens eget acetylcalisylsyra, och det är just det här som gör den så bra vid olika typer av smärttillstånd. Den väl använda värktabletten magnecyl är baserad på acetylcalisylsyra. Studier har också pekat på att den skulle kunna vara febernedsättande.

Vid sidan av att användas som läkeört har älgörten tack vare sin karaktärisktiska smak också använts vid ölbryggning. Man kan också, efter samma recept som vid fläder, göra en god saft på blommorna.

Älgört går, beroende på var i landet du bor, att plocka från maj och ända fram till september och den växer i diken över hela vårt land.